Najzaujímavejšie fakty o čokoláde !

Autor: Klára Behúňová | 16.10.2013 o 20:42 | (upravené 16.10.2013 o 21:21) Karma článku: 6,89 | Prečítané:  779x

Čokoláda. Väčšina z nás ju miluje a niekto si dokonca nevie bez nej predstaviť život. Niektorí ľudia čokoládu vôbec nemusia. Ale poďme sa pozrieť, ako nám čokoláda vlastne pomáha....

Čokoláda sa vyrába zložitým procesom z plodov kakaovníka- z bôbov. Kakaovník ako rastlina pochádza z Mexika a ľudia využívali chuť jej plodov už pred 3000 rokmi. Dnes poznáme veľmi veľa druhov čokolády. Biela, mliečna, horká, oriešková, ovocné čokolády s plnkami alebo bez, čili čokoláda, pepermintová alebo iné výrobky z nej. Čokoláda je jedna z najvyhľadávanejších "sladkostí" nielen medzi deťmi ale aj dospelými. Nejeden človek si na nej rád pochutná nielen pre jej lahodnú chuť, ale aj pre množstvo iných pozitív ktoré možno sami milovníci tejto pochúťky netušili. Je ich nespočetne veľa hlavne z chemického hľadiska. Tu je pár z nich :

1. Čokoláda ako pomôcka pri strese alebo napätí- takzvaný uvoľňujúci efekt po konzumácii čokolády má pôvod v zvyšovaní hladiny serotonínu a endorfínu v mozgu

2. Menej kofeínu- 40 gramov čokolády obsahuje približne 6 miligramov kofeínu, zatiaľ čo v 150 ml kávy je 85 miligramov

3. Vysoký obsah antioxidantov

4. Čokoláda nespôsobuje akné- samozrejme po konzumácii nekvalitnej čokolády s minimom kakaa je viac než pravdepodobné že akné pripadá v úvahu, no po zvolení kvalitnejšej je táto možnosť absolútne vylučená, dokázala to svojim pozorovaním aj skupina vedcov na Heinrich Hein univerzite

5. Ochrana pred zlým cholesterolom- keďže prítomnosť fenolov ako antioxidantov je v čokoláde prevládajúca, tak v kombinácii s vitamínom C odburávajú cholesterol

6. Pozitívny vplyv na krvný tlak- flavonidy ktoré sú hlavnou chemickou zložkou v čokoláde, nám zabezpečujú udržiavanie krvného tlaku v norme

7. Posilňuje imunitný systém

8. Vďaka teobromínu pôsobí ako stimulant

9. Priaznivo pôsobí proti rakovine

10. Výborné antidepresívum

11. Zlepšuje stav pokožky a vlasov

 

A tu je pár zaujímavostí :

- priemerný Brit skonzumuje za rok približne 11 kilogram čokolády

- ako zdroj energie ju používal aj Napoleon

- v období Valentína sa v Amerika predá až 3O miliónov kilogramov čokolády

- existuje aj čokoládová diéta- konzumácia nízkotučnej čokolády medzi jedlami zapričiňuje dlhšie nasýtenie a menej chuti do jedla

- viac ako 65 percent kakaa sa vyrába v Afrike

- ženy v priemere zjedia 2x viac čokolády ako muži

- 17 000 belgičanov pracuje v čokoládovom priemysle

- viac ako polovica vyrobenej čokolády sa spotrebuje v strednej Európe, druhá polovica v USA

- talianski vedci dokázali že človek pri priemernej konzumácii čokolády počas života má menšiu šancu na demenciu v starobe

- podľa štatistík je v krajinách s najvyššou konzumáciou čokolády najviac ľudí ocenených nobelovými cenami

- výborné afrodiziakum

 

Tak Vám ešte všetkým prajem príjemné užívanie si všetkých nových rozbalených čokolád :)

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Zakladateľ siete pre deti milionárov: Neukazujú len svoje bohatstvo, ale to, ako žijú

Používať ju môže iba ten, čo má na tisíceurové mesačné členské, pozerať sa ale môže každý, hovorí JURAJ IVAN.

PLUS

Architekt: Niektoré sedačky sú zámerne nepohodlné

Aké zásadné chyby robíme pri zariaďovaní obývačky?

SVET

Zomrel český hudobník Radim Hladík, založil skupinu Blue Effect

Postupne sa prepracoval k vlastnej tvorbe.


Už ste čítali?